неділю, 2 березня 2014 р.

Фармацевтичні компанії відмовилися забезпечити доступність лікування гепатиту С, що рятує життя.



Бангкок, Таїланд, 28 лютого 2014 р.

Про це повідомляється за підсумками першого засідання Міжнародної дорадчої ради спільнот з лікування ВГС.

38 активістів з 22 країн об’єдналися на Всесвітній дорадчій раді спільнот пацієнтів з гепатиту (WHCAB),вимагаючи від 6 міжнародних фармацевтичних кампаній справедливого доступу до лікування вірусного гепатиту С. Однак AbbVie, Bristol-Myers Squibb, Gilead, Janssen, Merck, та Roche відмовилися поділитися планами з розширення доступу до препаратів проти цієї виліковної хвороби, яка щороку вбиває більше ніж 350 000 людей.

Активісти у сфері протидії СНІДу, в тому числі люди, які живуть з ВІЛ, люди, що живуть з гепатитом С, споживачі ін’єкційних наркотиків (СІН) та їхні партнери ведуть боротьбу за доступ до нового покоління препаратів для лікування ВГС – так званих антивірусних препаратів прямої дії. Ці препарати потенційно здатні викоренити ВГС: за результатами клінічних досліджень вони були спроможні вилікувати до 100% пацієнтів.

Всі компанії відмовилися надавати знижки, що дозволили б забезпечити доступне лікування для країн із низьким та середнім рівнем доходу, де проживає більше ніж 85% людей, що живуть з гепатитом С; загальна чисельність останніх сягає 185 мільйонів. Навіть Roche та Merck, виробники більш ранніх препаратів для лікування ВГС, що скоро стануть застарілими, відмовилися знизити ціни до доступного рівня.

У країнах з високим рівнем доходу лікування антивірусними препаратами прямої дії коштує 140 000 доларів США, хоча собівартість виробництва антивірусних препаратів прямої дії невисока. За аналізом академічних експертів, вона становить менш ніж 250 дол. США за 12-тижневий курс згідно з протоколом лікування. [1] «Такій зажерливості немає вибачення, вона робить лікування недоступним майже для всіх людей, які потребують цих препаратів», — каже Шіба Пхурайлатпам, регіональний координатор Азіатсько-тихоокеанської мережі ЛЖВ (APN+).

«Більшість людей не можуть собі дозволити лікування ВГС, так само, як і уряди їхніх країн», — пояснює Паата Сабелашвілі з Грузинської Мережі Зменшення Шкоди. «Наш уряд, як і уряди інших східноєвропейських країн, розпочинає національну програму лікування, але захмарні ціни на препарати суттєво обмежуватимуть її. Як можуть уряди та організації донорів ефективно протидіяти ВГС, якщо фармкомпанії не погоджуються знизити ціни на препарати?».

Людмила Майстат, менеджер з політики та адвокації МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні», зазначає: «Громадянське суспільство докладає великих зусиль для прискорення процесу затвердження цільових програм та значного зниження ціни на препарати для лікування ВГС. Але ця робота не буде успішною без залучення до співпраці урядів та фармацевтичних компаній».

Стратегії, до яких наразі вдаються виробники фармацевтичних засобів, в тому числі затримка реєстрації препаратів, добровільне ліцензування та програми допомоги пацієнтам, менш ефективні для покращення доступу до лікування у країнах з низьким та середнім рівнем доходу. «Уряди країн мають вживати всіх доступних заходів, включаючи обов'язкове ліцензування, для забезпечення охорони здоров'я населення та розширення доступу до антивірусних препаратів прямої дії, навіть патентованих», - заявляє Лорена Ді Джано, генеральний координатор Латиноамериканської мережі за забезпечення доступу до медичних препаратів (RedLAM).

Ми щиро підтримуємо стратегії, що дозволять розпочати виробництво генериків антивірусних препаратів прямої дії. Доступ до генеричних препаратів знизив ціни на антиретровірусну терапію з 10 тис. дол. США до менше ніж 100 дол. США, що врятувало мільйони життів. Люди, які живуть з гепатитом С, заслуговують на доступ до лікування; вони не повинні стати заручниками жадібності фармкомпаній.


Karen Madoian
Senior Communications Manager
International HIV/AIDS Alliance in Ukraine



Немає коментарів:

Дописати коментар