понеділок, 29 квітня 2013 р.

Сьогодні Кабінет міністрів України затвердив Державну програму по боротьбі з гепатитами



Сьогодні Кабінет Міністрів України затвердив першу в історії України Національну програму по боротьбі з гепатитами. Фактично, цей документ став вирішальним для лікування українців, хворих на гепатит, адже юридично держава закріпила механізми виділення коштів на лікування людей, інфікованих гепатитами В та С.
«Це величезне досягнення для України, – стверджує Дмитро Шерембей, голова пацієнтської організації ЮКАБ. – За 21 рік незалежності жодної копійки не були виділено Державою на лікування людей, інфікованих гепатитами. Сьогодні вперше на національному рівні Державою передбачено кошти на лікування людей, інфікованих цими смертельними вірусами. Головний аргумент  чиновників щодо  відсутості  Національної програми, як  механізму виділення коштів, ми подолали.» – додає він.
Програма створена на найближчі 3 роки та передбачає не лише лікування, а й вчасне діагностування захворювання у пацієнтів.
«Ми завжди відстоювали право кожного українця на отримання повноцінної медичної допомоги, – говорить Володимир Жовтяк, голова Координаційної Ради ВБО «Всеукраїнська Мережа ЛЖВ. – Ми готові до співпраці з Державою щодо громадського моніторингу ефективного використання виділених коштів».
«Тепер, коли є Національна програма по боротьбі з гепатитами, наступним кроком має стати зниження цін на препарати, – стверджує Андрій Клепіков, Виконавчий директор МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні». – Ми докладемо всіх зусиль, як громадськість, щоб домогтися зниження ціни на препарати щонайменша на 50%, щоб за ті ж самі гроші можна було врятувати більшу кількість людей».

Слід відзначити, що затвердження Державної цільової соціальної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року стало результатом масштабної акції протесту пацієнтів та громадськості «Приречені» під Кабінетом міністрів України. Саме після цього Уряд публічно пообіцяв затвердити Державну програму по боротьбі з гепатитами та виділити кошти на лікування хворих на туберкульоз, СНІД та гепатити.


За оцінками громадських організацій, близько 3,5 мільйонів українців сьогодні  інфіковані гепатитами в Україні. 

Контактна особа:
Устінова Олександра
067 550 15 70

Немає коментарів:

Дописати коментар