четвер, 24 липня 2014 р.

Новини партнерів - БФ "Пацієнти України"

Колеги, поспішаю поділитися з вами новиною.
Сьогодні на міжнародній конференції по боротьбі з ВІЛ/СНІДом, що проходить в Мельбурні, активісти влаштували протест у відповідь на презентацією компанії “Гілеад” нового препарату для лікування гепатиту С – “Софосбувіру”. Справа в тому, що ціна одного курсу лікування таким препаратом складе 80 000 євро, що в 16 разів дорожче, ніж курс лікування препаратами інших виробників в Україні.

Як показали клінічні дослідження, такий препарат може вилікувати хворого за кілька місяців, у порівнянні з лікуванням іншими препаратами, яке  може тривати більше року. Активісти жорстко засудили та освистали виступ Грега Алтона віце-президента компанії виробника за неймовірно високу ціну ліків. Незважаючи на заяви керівника про те, що ціна препарату буде соціальною та нижчою для країн з нижчим рівнем доходу, в особистих розмовах він заперечив цю інформацію. «Кілька днів тому під час особистої розмови з паном Алтоном він сказав, що Україна не зможе скористатися такою знижкою і що компанія планує продавати Софосбувір нашій країні за такою ж ціною, що й наприклад у Франції  80 000 євро  за курс, тому всі красиві заяви про соціальну ціну є відкритою брехнею,  розказала Ольга Стефанишина, виконавчий директор БФ «Пацієнти України», яка представляє інтереси українських пацієнтів на конференції. – Жоден інфікований гепатитом С українець не зможе собі цього дозволити. Це означає, що  3,5 мільйони українців, які  інфіковані гепатитом С, ніколи не зможуть отримати новий препарат»,  додала вона.

Пояснення віце-президентом компанії “Гілеад” високої ціни тим, що вона все одно дешевша за трансплантацію печінки, ще більше обурило активістів. «Грабіжницькі ціни будуть вбивати людей і далі, незалежно від того, яка в них хвороба – ВІЛ, гепатит чи рак”,   зазначив Едо Агустіан, індонезійський активіст, інфікований ВІЛ та гепатитом.

На сьогодні у світі 150 мільйонів людей мають хронічну форму гепатиту. І навіть, не зважаючи на те, що у світі вже існує лікування цієї хвороби, вона щороку забирає життя 500 000 людей. В Україні, за оціночними даними громадських активістів , близько 3,5 млн. українців інфіковано гепатитами.

Гепатит С – найбільш поширена епідемія в Україні. Захворювання небезпечне тим, що інфікуватися ним можна в лікарні при маніпуляціях з кров’ю, у стоматолога та навіть у манікюрному салоні. Лікування – недоступне для більшості українців через високу вартість.

 Від імені пацієнтської спільноти,
Інна Бойко,
менеджер проектів
БФ "Пацієнти України" (ЮКАБ)


Немає коментарів:

Дописати коментар