четвер, 11 липня 2013 р.

Хворих із Клініки на території Лаври не виселять. Поки що.....

                                                                                                                         
   
                                           












Прес-реліз
м. Київ                                                                                                                                               11.07.2013

Хворих із Клініки на території Лаври не виселять

Сьогодні був підписаний меморандум між Церквою, державою та пацієнтами про недоторканість Інституту епідеміології та інфекційних хвороб  ім. Л.В. Громашевського на території Києво-Печерської Лаври, допоки не буде добудоване нове приміщення для Клініки.
Такий документ став наслідком протесту пацієнтів на наказ Кабінету Міністрів України від 1 липня, що постановив  протягом тижня, а саме до 8 липня виселити клініку та її пацієнтів з приміщення, в якому вони наразі отримують життєво-необхідне лікування.
«Ми були готові прикувати себе до ліжок, аби лише не дати вивезти обладнання з клініки, – розповідає Дмитро Шерембей, голова пацієнтської організації ЮКАБ та пацієнт Клініки. – Адже єдине місце, яке зможе прийняти пацієнтів – це нова клініка, що будується на вулиці Амосова. В усіх інших місцях не було б можливості ані розташувати обладнання, ані обслуговувати ту кількість хворих, в тому числі і в інтенсивній терапії, які сьогодні знаходяться в лікарні. Тому ми сподіваємося, що цей меморандум між церквою, державою та хворими покладе край будь-яким майбутнім зазіханням на Клініку».
Сьогодні в Клініці інфекційних хвороб ім. Громашевського лікується більше 9000 пацієнтів зі всієї України, адже її обладнання, більшість якого було закуплено за кошти іноземних країн-донорів та фондів, є унікальним. Воно рятує життя тисячам смертельно-хворих українців щороку. Саме для того, щоб зібрати гроші на обладнання цієї Клініки, до Києва свого часу приїздив з концертами Елтон Джон та влаштовували концерти більшість українських зірок шоу-бізнесу.
Конфлікт навколо Клініки виник ще у 2011 році, коли Академія наук України прийняла постанову про розформування лікарні та переселення її окремих частин до різних закладів охорони здоров’я. З того часу Клініка перебуває в епіцентрі постійних конфліктів. Лише через гучні акції протесту та тиск міжнародної спільноти пацієнтам вдавалося відстоювати своє право на лікування в Клініці.
Тим не менше, наразі на захист хворих виступила Національна Академія медичних наук України. «Хворі переїдуть лише туди, і лише тоді, коли для них будуть створенні нові, кращі умови для лікування»,  – заявив в.о. Президента Академії  медичних наук України Валерій Запорожан, підписавши меморандум зі свого боку.
Церковнослужителі також погодилися почекати, допоки буде добудовано нове приміщення, до якого має бути перевезена Клініка. «Церква ніколи і нікого не виганяла, – розказав на прес-конференції Владика Павло, Настоятель Києво-Печерської Ларви, сидячи поряд із хворим на лікарняному ліжку, аби засвідчити свою підтримку. – Тому і зараз ми готові підтримувати пацієнтів, як в наших молитвах так і офіційно, декларуючи готовність зачекати з передачею приміщення лікарні до церковного фонду», – додав Владика.
Загалом під меморандумом підписалося 4 сторони – Владика Павло, від імені церкви, Валерій Запорожан, в.о. Президента НАМН України – представник інтересів влади, Дмитро Шерембей, голова пацієнтської організації ЮКАБ, що захищає права пацієнтів в Україні та Володимир Жовтяк, голова «Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ/СНІД» – найбільшої організації в Україні, що об’єднує людей, що живуть з таким діагнозом.
«Найважливішим є те, що всі три зацікавлені сторони нарешті оприлюднили консолідовану позицію – пацієнти і персонал будуть на Лаврській доти, доки самі не приймуть стан готовності нового приміщення на Амосова і не розпочнуть процедуру переїзду. Це велика перемога для ЛЖВ-спільноти України і  для більш ніж 9 000 пацієнтів Клініки, які мають тепер документальне підтвердження того, що вони не перервуть лікування і зможуть жити» – зазначив Голова Координаційної ради ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Володимир Жовтяк.
За умовами меморандуму, саме тоді пацієнти, лікарі та все унікальне обладнання, що знаходиться в Клініці,  буде перевезено на нове місце, за адресою: вул. Амосова 5. Хворих же, що приїжджають до лікарні з регіонів, уже попереджають про майбутній переїзд, заспокоюючи, що нова клініка на Амосова нічим не поступатиметься існуючій, та зможе обслуговувати навіть більшу кількість пацієнтів одночасно.


Контактна особа:
Устінова Олександра
067 550 15 70


Немає коментарів:

Дописати коментар