пʼятницю, 14 червня 2013 р.

Дуля директору Центру СНІДу, який вимагає хабар у пацієнтів


м. Київ                                                                                                                                    14.06.2013

Прес-реліз
Директор Центру СНІДу вимагає хабар у пацієнтів

Сьогодні, у п’ятницю, 14 червня, пацієнти та активісти принесли до будівлі Київського обласногоЦентру профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом велику «золоту»дулю. Це стало відповіддю на недвозначну вимогухабаря з боку в.о. головного лікаряЦентру відгромадської організації.

«Ми звернулися до Київськогообласного центру СНІДу з проханням надати нам інформацію про кількість хворих, які стоять у них на обліку. – розповідає Юлія Каланча, менеджер проекту PEREBOI.NET.UA, – Натомість отримали листа на офіційному бланку за підписом в.о. головного лікаря Київського обласного Центру СНІДу І.В.Очеретяного. Він вимагає гроші в обмін на інформацію, яку, згідно з Законом України «Про доступ до публічної  інформації», державна установа має надавати безоплатно. Це абсурд, адже він чудово розуміє, що окрім порушення Закону України, вчиняє злочин проти своїх же пацієнтів. Проект розрахований на надання безкоштовної допомоги саме цим людям, дані про кількість яких ми й хотіли отримати».
 Справа в тому, що у квітні 2013AHF (AIDSHealthcareFoundation – Представництво Фундації АнтиСНІД США) у рамках здійснення проекту PEREBOI.NET.UA подало запит у Центр щодо кількості хворих, які перебувають на обліку в цьому закладі. Відповіддю їм став офіційний лист за підписом в.о. головного лікаря обласного ЦентруСНІДуІ.В.Очеретяного, який прямо заявив у листі:«повідомляємо, що означену інформацію буде надано нами лише при наявності матеріального заохочення».
«Ми вважаємо цю ситуацію неприпустимою. Тому відповідь пацієнтів на безпрецедентне вимагання хабаря від міжнародної пацієнтської організації – саме цей «народний» символ, – стверджує Дмитро Шерембей, голова пацієнтської організації ЮКАБ, – Якщо в цьому Центрі СНІДу вимагають хабаря за пересічну інформацію, то можна лише здогадуватися, що вимагають від пацієнтів за обслуговування.Ми принесли цей символ, щоб показати державним чиновникам, які часто-густо вимагають хабарі від українців, якою тепер буде відповідь пацієнтів на будь-які подібні вчинки».
Навколо Київського обласного Центру профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом дійсно склалася досить неоднозначна ситуація. Саме в цьому Центрі багато пацієнтів стоять у черзі на лікування, хоча Міністерство охорони здоров’я неодноразово наголошувало, що антиретровірусна терапія є доступною для всіх людей, що живуть з ВІЛ в Україні.
«Я вже більш ніж півроку стою в черзі на лікування, адже ці ліки не можна купити у звичайній аптеці, – розповідає Ігор, 31 роки, що живе з ВІЛ-інфекцією, – Мені обіцяли, що зможуть взяти мене на лікуванняантиретровірусними препаратами, які дозволять мені жити нормальним життям. Але потім почали брехати, що за медичними показниками мені ще непотрібно лікування. Зараз у мене 315 СД4 клітин, а лікування потрібно терміново починати же при 350. Це знущання – змушувати нас стояти, помираючи, у живій черзі. Тобто чекати, поки хтось інший з таким же діагнозом помре, щоб отримати його медикаменти».
Пацієнти скаржаться на роботу Київського обласного Центру профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом: нестачу антиретровірусних препаратів, проблеми з діагностикою, низьке охоплення диспансерним обліком, великі черги.
Хочемо нагадати, що Україна є одним із лідерів у світі за темпами поширення епідемії СНІДу. Завдяки збільшенню фінансування лікування та його розширенню для ВІЛ-позитивних, вперше в минулому році намітилася тенденція до зниження кількості випадків інфікування ВІЛ. Якщо ж програми по лікуванню будуть знову урізані, як це наразі планується Кабінетом Міністрів України всупереч Дорученню Президента –  кількість випадків інфікування знову зростатиме. Усі зусилля держави та громадських організацій щодо зупинення епідемії виявляться марними.
Довідка: у Київській області наразі на обліку стоять 4124ВІЛ-позитивних. З них лише 986 осіботримують необхідні ліки, а 500 людей стоять у черзі на лікування, проте невідомо, коли його отримають.Всього 234 832українців живуть з ВІЛ-інфекцією. Щодня ВІЛ-інфекція вражає 58 українців.

Контактна особа: Лукашевич Анастасія nastya.l@ucab.org.ua 067 447 41 05



Немає коментарів:

Дописати коментар