середу, 18 вересня 2013 р.

ПРОГРАМУ БОРОТЬБИ З ГЕПАТИТАМИ ПРИЙНЯТО. Вмиваємо руки, чи закочуємо рукави!?

Епопея з «прийняттям» Державної цільової програми протидії гепатитам закінчилась.
На початку вересня дороге (у всіх розуміннях цього слова) Міністерство охорони здоров’я України «розродилось» документально. Видало на-гора Постанову за №637 від 29.04.2013 року, якою ця Програма й затверджена. Зі всіма додатками.
Кричимо «ура» !?
Можливо б і крикнули. Та вже голос зірвали від того кричання. Від фальстартів. Від тієї, м’яко кажучи, неправди, якою супроводжувалось її прийняття. Від фарисейства та безвідповідальності чиновників.

Глибший аналіз програми – попереду.
Гарячим слідом, щоб не закрутилось, насторожує ось що.
В програмі об’єднані, за великим рахунком, два напрямки. Боротьба з вірусами гепатиту В та гепатиту С без їх виокремлення. Як на мене, невиправдано.
Історія протидії ВГВ – досить тривала і має результатом розроблену схему лікування даного захворювання в існуючій системі координат закладів охорони здоров’я. Успішного/неуспішного – друге питання. Більше того, існують вакцини проти ВГВ.
Протидія ВГС у нашій державі, по суті, робить лише перші несміливі кроки. Відсутні протоколи, чи щось подібне, лікування. Є незрозумілою схема надання медичних послуг інфікованим ВГС. Відсутня база ефективних лікарських препаратів. Наразі не існує реальної картини кількості вражених ВГС. Вакцини проти ВГС – не існує. Тобто, все потрібно починати, фактично, з нуля.
Саме тому, було б доцільно виділити окремим рядком, як заходи з протидії ВГВ, так і заходи протидії ВГС. З чіткою градацією фінансових затрат. Цьогорічні перипетії з дитячими вакцинами проти ВГВ та прив’язка їх до керівництва МОЗ  вносять додаткові тривоги.
Розділяємо сумніви окремих представників шанованих громадських організацій і так само задаємося питанням, а що краще (гірше ?) відсутність Програми, чи її наявність, хоч і не найкращої якості? Однозначної відповіді не знаходимо.
Попереду величезна робота. За будь-яку ціну вклинитись у тендерний процес відбору лікарських засобів. Добитись максимальної знижки їх вартості. Поставити громадський контроль за процедурою надання лікарської допомоги особам, які її потребують.
Що ж, початок зроблений. Йдемо далі.





Немає коментарів:

Дописати коментар