пʼятницю, 29 листопада 2013 р.

1-го грудня День боротьби зі СНІДом. Жити і не здаватись!


Всесвітній день боротьби зі СНІДом вперше відзначався 1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД.
Із того часу Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно. Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом — звернути увагу суспільства на цю проблему.
За даними ООН, поширення епідемії СНІДу у світі в цілому сповільнилися. За останні 5 років кількість виявлених випадків зараження ВІЛ/СНІД скоротилась на 20%. Натомість в Україні серед країн Східної Європи і Центральної Азії ступінь поширеності ВІЛ/СНІД найвищий, серед дорослого населення він становить 1,1%. Щодня в Україні реєструється 48 випадків захворювання ВІЛ-інфекцією. Також в Україні зростає кількість ВІЛ-інфікованих жінок. За оцінками експертів, до 2014 року загальна кількість ВІЛ-інфікованих громадян України становитиме від 479 до 820 тисяч.
Але, як відомо, біда одна не ходить.
В останні роки, на додачу до ВІЛ-інфекції, набули загрозливого поширення вірусні гепатити.
Якщо в загальносвітовій тенденції проглядається зниження моноінфікованості на ВІЛ, то набирає обертів інфікованість вірусним гепатитом С (ВГС) та В (ВГВ). Більше того, крива смертності пов’язаної з ВГС перекрила криву смертності  пов’язаної з ВІЛ і загрозливо росте.
Особливо напружено виглядає ко-інфікованість ВІЛ/ВГС та ВІЛ/ВГВ. Серед груп ризику на першому місці споживачі ін’єкційних наркотиків (СІН).
За даними Комунальної установи Тернопільської обласної ради «Обласний центр профілактики і боротьби зі СНІДом», сьогодні на обліку в Центрі перебувають 31-на особа ко-інфікована ВІЛ/ВГВ та 239-ть осіб ко-інфікованих ВІЛ/ВГС.
На превеликий жаль, ні загальнодержавною Програмою боротьби з вірусними гепатитами, ні нещодавно прийнятою обласною Програмою виділення коштів на лікування цієї категорії пацієнтів не передбачається.
Щоправда, зусиллями Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні започаткована пілотна програма, за якою вже цьогоріч виділені кошти на лікування 100-а ко-інфікованих осіб в шести областях України та місті Києві.
Мало? Так – небагато. Але, бодай щось. І це перші кроки.
Без пильної уваги з боку держави, місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування до проблем лікування не обійтись. Не зайвою буде й допомога соціально-орієнтованого бізнесу, як в центрі, так і на місцях. Не йдеться про якісь захмарні суми, достатньо навіть символічної пожертви. Але це, зокрема пацієнтські організації, розцінюють, як не тільки матеріальну допомогу у своїй роботі, а, головно, як моральну підтримку та прояв громадянської свідомості.

Ми – не приречені! Ми хочемо жити! Жити і не здаватись!





Немає коментарів:

Дописати коментар