понеділок, 16 вересня 2013 р.

Лікування гепатиту С в Україні буде коштувати в 2 рази дешевше


Лікування гепатиту С в Україні буде коштувати в 2 рази дешевше

Першими про зниження ціни повідомили представники компанії «МСД Україна» в середу, 11 вересня під час засідання комісії Міністерства охорони здоров’я щодо закупівлі першої партії ліків для хворих на гепатит С, відповідно до щойно затвердженої Державної програми протидії гепатитам.
На засіданні було оприлюднено офіційного листа щодо зниження ціни на основний препарат для лікування гепатиту – пегельований інтерферон від компанії «МСД Україна» на 50%.
«Уже маючи попереднє погодження одного з двох виробників на зниження ціни на 50%, ми вирішили домовитися про щонайменше 50% знижку і з іншим виробником», – стверджує Дмитро Шерембей, голова пацієнтської організації ЮКАБ.

Саме цих домовленостей і було досягнуто сьогодні, 16 вересня, на зустрічі представників пацієнтської організації ЮКАБ та керівництва компанії «РОШ Україна».
«Знаючи про затвердження Державної програми протидії гепатитам, а також велику потребу в ліках для українців, ми прийняли рішення про зниження ціни на пегельований інтерферон в Україні на 50%, щоб якомога більше людей змогли отримати лікування уже в цьому році» – заявив Деян Нешич, Керівник компанії «РОШ Україна»
«Під час першого засідання комісії із закупівлі ліків в Міністерстві охорони здоров’я, була здійснена спроба прописати умови тендеру лише під одного виробника, – стверджує Ольга Стефанишина, виконавчий директор пацієнтської організації ЮКАБ.  – Ми не допустили цього і відкрито заявляємо, що докладемо всіх зусиль, щоб тендер на закупівлю перших в історії України препаратів для лікування гепатиту за державний кошт відбувся чесно та прозоро. У разі спроби монополізації тендеру під одного виробника ми звертатимемося у всі контролюючі органи та Антимонопольний комітет. Адже саме завдяки відкритості та конкурентності закупівель можливо досягти найменшої ціни та пролікувати більшу кількість людей за той самий кошт», – додала пані Стефанишина.
Хочемо нагадати, що 4 вересня Уряд виділив 33,2 млн. гривень на закупівлю ліків для людей, хворих на гепатити в Україні.

Додаткова інформація:
Гепатит С – найбільш поширена епідемія в Україні. Приблизно 3,5 мільйони українців інфіковані вірусними гепатити. Захворювання небезпечне тим, що інфікуватися ним можна в лікарні при маніпуляціях з кров’ю, у стоматолога та навіть у манікюрному салоні. До сьогодні середній курс лікування гепатиту С в Україні коштував майже 100 000 грн., а держава за 22 роки незалежності не виділила жодної копійки для боротьби з епідемією. Наразі, саме через прийняття державної програми та гуртові закупівлі препаратів можливо досягти зниження цін на препарати та зробити ліки більш доступними для тих пацієнтів, яким вони потрібні. Так, наприклад, завдяки домовленостям уряду з фармацевтичними компаніями, курс лікування від гепатиту С в Єгипті коштує до 2000 доларів, тобто вдесятеро дешевше, ніж в Україні.
Контактна особа:
Анастасія Лукашевич
067 447 41 05
Nastya.L@ucab.org.ua
Діяльність здійснюється в рамках програми «Громадське здоров’я», за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»
- See more at: http://www.ucab.org.ua/ua/node/297#sthash.fUoxLhoJ.dpuf

Немає коментарів:

Дописати коментар